Podczas wspólnego posiedzenia komisji stałych Rady Powiatu w Opatowie, rozmawiano na temat możliwości funkcjonowania Manufaktury Spożywczej we Włostowie.
Do rozmów zaproszono Marka Jońcę, członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
O szczegółach i możliwościach działalności manufaktury, opowiadał Tadeusz Pęczek z kieleckiej firmy EPRD, która przygotowała założenia Manufaktury w formie dokumentu.
Ogólne wnioski są takie, że Powiat Opatowski posiada wszelkie predyspozycje do powstania na jego terenie Manufaktury Tradycji i Kultury Kulinarnej. Jesteśmy w stanie wyprodukować dobry, ekologiczny produkt, przetworzyć go i znaleźć rynek zbytu.
- Nie muszę nikogo przekonywać, że budowa Manufaktury przyczyni się do aktywizacji zawodowej, rozwoju przedsiębiorczości, rozwoju gospodarczego i rolniczego powiatu. Będzie promocją naszego regionu na arenie krajowej i międzynarodowej. Przede wszystkim stanie się miejscem zbytu dla rolników - powiedział Tomasz Staniek, starosta opatowski.